czwartek, 3 września 2015

dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami

Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami

Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą.

Składniki dla czterech osób

2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą
250 g świeżych leśnych grzybów
1 cebula (najlepiej cukrowa)
1 spory bakłażan
5 łyżek masła
9 łyżek oliwy
sól, pieprz
ewentualnie szczypior


Sposób przygotowania

Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części.


Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwie łyżki masła, dwie łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, smażąc, aż stanie się szklista, dodajemy grzyby, całość solimy i pieprzymy. 

Smażymy grzyby na dość dużym ogniu do momentu aż nie odparuje z nich większość wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10-15 minut (możemy teraz dodać do grzybów posiekane kawałki bakłażana, z których nie udało się zrobić foremnych plastrów).

Ręcznikiem papierowym osuszamy plastry bakłażana, smarujemy je z obu stron sześcioma łyżkami oliwy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W tym czasie na oddzielną patelnię kładziemy trzy łyżki masła z łyżką oliwy, rozgrzewamy patelnię uważając, aby nie spalić masła i smażymy na niej z obu stron  filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą.
Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana,




układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz