wtorek, 15 września 2015

kanapkowe ogórki z kurkumą

                       ogórki z kurkumą
Sezon robienia przetworów w pełni. Więc i ja pracuję w kuchni pełną parą, gromadząc na zimowe miesiące kolejne przetwory.
Ogórki w aromatycznej, złocistej zalewie, należą zaś do "żelaznego" zimowego wyposażenia mojej spiżarki.

Składniki 
2 kg ogórków

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, kurkumę i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.




Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny.
Wymoczone ogórki tniemy wzdłuż, na cienkie plastry i wkładamy do słoików.
Uważamy przy tym,aby pocięty ogórek, przy wkładaniu, nie rozpadł na poszczególne plastry.


Słój z ogórkami zalewamy  marynatą, uważając aby  warzywa były w niej całkowicie zanurzone a następnie zamykamy słój.

Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz