środa, 23 września 2015

domowa kostka rosołowa

        kostka rosołowa


Nikt nie zaprzeczy, że używanie kostek rosołowych jest niesłychanie wygodne i znacznie skraca czas gotowania potraw.
Jedyne co sprawia, że często z nich rezygnujemy, to ich skład.
Nie będę się rozpisywał, nad zawartością wstępujących w sprzedaży  produktów ( zainteresowani niech sięgną do opisu, zawartego na opakowaniu wyrobu, jakiegokolwiek producenta).
Czy to oznacza, że nie jesteśmy w stanie sami przygotować, domowej kostki rosołowej?.
Otóż wystarczy odrobina cierpliwości i możemy własnoręcznie sporządzić wyrób, który nie dość że nie przewyższa w smaku sprzedawane produkty, to w dodatku jest od nich znacznie zdrowszy.

składniki 


1 kg drobiowego mięsa ( kacze skrzydełka, szyje i inne kawałki dowolnego drobiu)
5 listków laurowych
8-10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki lubczyku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
4 cebule
4 marchwie
3 korzenie pietruszki
1/2 selera korzennego
4 łodygi selera naciowego
2 niewielkie pory (lub jeden duży)
4-5 suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
pęczek koperku
8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki

sposób przygotowania

Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę lubczyku, suszone grzyby, pieprz czarny.
Całość zalewamy zimną wodą, tak aby skrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy sześćdziesiąt minut ( jeżeli włożyliśmy kawałki kurczaka, zamiast kaczki, gotowanie skracamy do 40 minut).
Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane  mięso i warzywa.  

Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec,  następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną  pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone w plastry pory ( tylko białe części), cebulę podzieloną w cząstki.
Całość smażymy przez 5-7 minut a później zalewamy odlanym wywarem.
Doprawiamy pozostałym lubczykiem, pieprzem ziołowym, cukrem, kurkumą, słodką papryką, oraz sporą ilością soli. 
Gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, dokładając na koniec  pęk koperku.
Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy jego zawartość ( nie za długo, aby nadal były w nim wyczuwalne kawałki warzyw a nie papka).
Teraz całość układamy na blachę piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny.
W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty.
Wysuszoną kostkę przekładamy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem.


1 komentarz: