Sernik na zimno
Składniki
1 kg sera twarogowego
3 łyżki kakao
50 gr masła
½ szklanki cukru
Gorzka czekolada
5 płaskich łyżek żelatyny
Konfitura czereśniowa
Tortownica o średnicy około 24 cm
Sposób przygotowania
Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści.
Przelewamy do trzech naczyń:
w pierwszym mieszamy żelatynę z ½ części cukru i 2 łyżkami kakao. Następnie do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego, ponownie mieszamy, studzimy i układamy na spodzie tortownicy. Czekamy aż warstwa lekko stężeje.
W drugim naczyniu mieszamy żelatynę z konfiturą czereśniową. Do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego, ponownie mieszamy, studzimy i układamy środkową warstwę. Czekamy aż warstwa stężeje.
W trzecim naczyniu mieszamy żelatynę z ½ części cukru, dodajemy 1/3 sera twarogowego, 30 g startej na grubych oczkach tarki gorzkiej czekolady, zostawiając niewielką część do dekoracji, ponownie mieszamy (ważne: całość musi być już schłodzona, inaczej czekolada roztopi się w twarogowej masie), układamy na ostatniej warstwie.
Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz