środa, 2 września 2015

czekoladowo czereśniowy sernik bez pieczenia



 Sernik na zimno

Lekki i delikatny sernik ,należy do tych rodzajów deserów, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie.


Składniki


150 g herbatników
1 kg  sera twarogowego
3 łyżki kakao
50 gr masła
½ szklanki cukru
Gorzka czekolada
5 płaskich łyżek żelatyny
Konfitura czereśniowa
Tortownica o średnicy około 24 cm





Sposób przygotowania


Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką.

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści.


Przelewamy do trzech naczyń:
w pierwszym mieszamy żelatynę z ½ części cukru i  2 łyżkami kakao. Następnie do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego,  ponownie mieszamy, studzimy i układamy na spodzie tortownicy. Czekamy aż warstwa lekko stężeje.

W drugim naczyniu mieszamy żelatynę z  konfiturą czereśniową. Do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego,  ponownie mieszamy, studzimy i układamy środkową warstwę. Czekamy aż warstwa stężeje.

W trzecim naczyniu mieszamy żelatynę z ½ części cukru, dodajemy 1/3 sera twarogowego, 30 g startej na grubych oczkach tarki gorzkiej czekolady, zostawiając niewielką część do dekoracji, ponownie mieszamy (ważne: całość musi być już schłodzona, inaczej czekolada roztopi się w twarogowej masie), układamy na ostatniej warstwie.
 Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz