piątek, 18 września 2015

grillowany kurczak z sosem pesto zawinięty w tortilli

Tortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pesto
Gotowa tortilla


składniki dla czterech osób

.
4 placki pszenne 
200 g grillowanego lub smażonego kurczaka
½ główki sałaty
1 papryka czerwona
1 pomidor
2 ogórki gruntowe
12-15 oliwek zielonych              3 łyżki oliwy 
4 łyżki sosu pesto                     sól, pieprz
pół pęczka szczypioru                                        

sposób przygotowania



Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i podsmażamy przez dwie minuty na patelni z jedną łyżką oliwy. 
Do dużej misy wrzucamy porwaną sałatę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, ogórki i pomidora pokrojone na plastry. 
Dodajemy również drobno posiekany szczypior i oliwki przekrojone na pół,  następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem. 
Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka

Na każdym placku, równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie  układamy na nim wymieszaną sałatkę z kurczakiem  ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne).
Teraz  tortille zawijamy formując z nich koperty.

Tak przygotowane placki z nadzieniem smarujemy pozostałą łyżką oliwy, układamy  na blasze i wstawiamy na 3 do 5 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika tortilla jest gotowa do spożycia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz