poniedziałek, 14 września 2015

sałatkowe buraki

                  buraki sałatkowe

Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią.
To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory




składniki
3 buraki (ugotowane w łupinie)
3 papryki 
3 cebule






zalewa
1 szklanka wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
sól

sposób wykonania
Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do ocet, cukier, olej i szczyptę soli.
Gotujemy przez minutę a następnie dodajemy, obraną i drobno posiekaną cebulę, całość gotujemy razem przez pięć minut.
Teraz do garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut.
Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików.
Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe.
Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność zamknięcia ( nakrętka powinna być lekko wklęsła), po czym odstawiamy słoje do spiżarki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz