sobota, 5 września 2015

pieczone skrzydełka czosnkowe

             pieczone skrzydełka z masłem czosnkowym

Proste, ale bardzo smaczne danie, którego przyrządzenie zajmie nam dosłownie kilka minut.

 składniki dla trzech osób

6 skrzydełek
2 ząbki czosnki
20 g masła
1 łyżeczka magi domowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz





W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte skrzydełka kurczaka.
Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.


Na desce do krojenia, nożem miażdżymy  ząbki czosnku, siekamy go i dodajemy do niego pieprz, sól oraz masło.
Całość ze sobą mieszamy, a następnie wciskamy czosnkowe masło pod skórę wyjętych z lodówki skrzydełek.
Całość układamy na blasze i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika
Pieczemy  skrzydełka,  w temperaturze 200 stopni, przez 35 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim skrzydełka jeszcze przez 10 minut. 
Następnie je wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami.

1 komentarz: