wtorek, 8 września 2015

domowy pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Jego delikatny, łagodny smak, odpowiada chyba każdemu. Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach. 




Składniki


1 kurczak o wadze ok 1,5 kg
2 ćwiartki z kurczaka
2 nogi kacze
0,5 kg wątróbki drobiowej
0,5 kg serc drobiowych
4-5 łyżek smalcu gęsiego
3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera
4 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo smalec i bułka tarta do wysmarowania formy 



Sposób przygotowania

Kurczaka razem z dwiema ćwiartkami, wkładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30-35 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe.
W drugim garnku rozgrzewamy smalec, i przesmażamy na nim kacze nogi.

Cebulę kroimy w cząstki, dodajemy do smażonych kawałków kaczki, a Następnie dodajemy serca drobiowe i obrane ząbki czosnku. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut, a następnie wlewamy do garnka z kaczką i podrobami, trzy łyżki wazowe wywaru, zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut.




Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą.

Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz