wtorek, 22 września 2015

omlet z papryką, pomidorem, oliwkami i parmeńskim serem

  omlet z papryką, pomidorem i oliwkami

Składniki 
Dla 2 osób

4 jajka
1 papryka
1 pomidor
1 niewielka cebula
garść oliwek
2 łyżki oliwy czosnkowej (lub zwykłej)
1 łyżka startego twardego sera typu parmeńskiego
sól, pieprz 
świeża bazylia

Sposób przygotowania

Obraną cebulę kroimy w krążki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, pomidora dzielimy w ósemki. 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie szklimy na niej cebulę, dodajemy paprykę, pomidora, szczyptę  soli i pieprz.. Całość smażymy dwie, trzy minuty. 
Jajka wbijamy do miski, dodajemy ser oraz oliwki,  mieszamy widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. 
Smażymy do momentu aż jajka całkowicie się zetną (pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką) a następnie zdejmujemy z patelni, składamy omlet na  pół i posypujemy posiekaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz