piątek, 4 września 2015

rolada cielęca z żurawiną

Rolada cielęca z żurawiną

Wraz z końcem upałów i nadejściem wieczornych chłodów, do łask w mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin.  
 Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu.


Składniki


Danie dla 8 osób

Marynata
Sól, pieprz
10 ml octu balsamicznego
20 ml oliwy z oliwek
Szczypta lubczyku
Szczypta czosnku niedźwiedziego
Szczypta papryki słodkiej 

Cielęcina
1,6 kg mostka cielęcego bez żeber
150 g suszonej żurawiny
Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka

Sos
30 g masła
100 ml słodkiej śmietany 30%
ewentualnie woda






Sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni.

Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).


Roladę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 60 minut.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim cielęcinę na 30-40 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy roladę z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego garnka. Trzymając roladę w ciepłym miejscu przygotowujemy sos.

W garnku roztapiam 50 g ,masła, dodajemy sos spod  pieczeni,  około 80-100 ml słodkiej śmietany. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody.

Roladę dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry i podajemy z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz