ozory w chrzanowym sosie
Nie jest to danie dla każdego, ale ci którzy zdecydują się choć raz spróbować ozora, w aromatycznym chrzanowym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to królowało na pańskich stołach.
Ozory cenione były tak bardzo, że jeden z cesarzy, nakazał aby dania z nich przygotowane, podawano wyłącznie tylko jemu samemu.
Składniki dla czterech osób
6 ozorów wieprzowych
1 cebula
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego maggi
2 łyżki masła
1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika)
150 ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz
sposób wykonania
Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.
Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na trzy centymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim kawałki ozorów. Następnie do ozorów dodajemy tarty chrzan, smażymy przez pół minuty i wlewamy słodką śmietanę.
Całość gotujemy, pozwalając by śmietanowo chrzanowy sos zgęstniał. Przyprawiamy solą, oraz pieprzem a następnie wykładamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowaną gryczaną kaszą, lub z innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz