piątek, 11 września 2015

wątróbka zawijana w plaster wędzonego boczku z grilla

    wątróbka zawijana w boczek z grilla
szaszłyk z wątróbki i boczku

składniki na osiem szaszłyków
600 g wątróbki drobiowej
300 g wędzonego boczku
sól, pieprz

dodatkowo
szpatułki do szaszłyków

sposób przygotowania


Wątróbki myjemy, czyścimy z błon, i z każdej wykrajamy foremny, spory kawałek ( udało mi się z jednej zakupionej wątróbki, po oczyszczeniu uzyskać jedną porcje), lekko go solimy i pieprzymy a następnie odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie  kroimy  boczek, w długie, cienkie plastry ( musimy mieć tyle samo plastrów boczku, co porcji wątróbki).
Wyjmujemy wątróbkę z lodówki, każdy kawałek zawijamy w plaster boczku a następnie  nadziewamy na szaszłykową szpatułkę ( po trzy porcje na jednym patyczku) tak przygotowane wątróbki układamy na rozgrzanego grilla i opiekamy z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz