piątek, 11 września 2015

dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach

                                dorsz w pergaminie
dorsz w pergaminie
Ta smaczna ryba, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. 
Dziś dorsza podam w  szybki, ale bardzo smaczny sposób.

składniki dla trzech osób
3 dorsze (600 g)
1 cebula
1 marchewka
1 niewielka cukinia
2 papryki
1 cytryna
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 pęczka naci pietruszki
pieprz, sól

dodatkowo
papier do pieczenia
wykałaczki
   
sposób wykonania
Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce.
Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę.

Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki
i z gruba posiekany czosnek. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając natkę przed wypadnięciem.
Z rolki pergaminu odrywamy kawałki,  co najmniej dwukrotnie dłuższe od  długości ryb.

Na każdym arkuszu układamy nieco warzyw na nie kładziemy rybę( każdą pojedyńczo na oddzielnym arkuszu), grzbietem ku górze.
Na dorsze układamy resztę warzyw, zamykamy je w pergaminie zagniatając brzegi(zostawiamy u góry niewielki otwór) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Ryby pieczemy przez 30 minut a następnie podajemy na talerze, jedynie lekko rozchylając papier w którym się piekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz