piątek, 18 września 2015

kalafiorowa zupa z koperkiem


zupa kalafiorowa  z koperkiem



Składniki dla czterech osób

 2 marchewki
½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała
1.5 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
Pęczek kopru
40 g ryżu
Szczypior
Sól, pieprz







Sposób przygotowania


Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). 
Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy.

Gotowa zupa kalafiorowa
 Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski marchew i kawałki kalafiora. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut

Zupę doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na talerze i dodajemy szczypior oraz koper. Do potrawy można również dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz