środa, 9 września 2015

krem z cukinii z prażonymi migdałami

 krem z cukinii z prażonymi migdałami

Gotowa zupa z cukinii


Składniki

Danie dla 4 osób

1-1,5 kg cukinii
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego 
80 g migdałów
100 ml słodkiej śmietany 30%
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 
świeża bazylia






sposób przygotowania



Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić.

Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą.
 Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa.



Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie.
Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją)

Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę.


Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypujemy migdałami i ozdabiamy posiekaną bazylią

2 komentarze:

  1. uwielbiam krem z cukinii, a prażone migdały to prawdziwy rarytas! połączenie tych dwóch składników na pewno było smaczne :)

    OdpowiedzUsuń