niedziela, 13 września 2015

wątróbki ze smażonymi na maśle jabłkami

            wątróbki z jabłkami

Składniki 
Przepis dla czterech osób
700 g wątróbki drobiowej
2 cebule
3 duże twarde jabłka
50 g masła
20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju
sól, pieprz
majeranek


Sposób przygotowania

Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.


Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą  wrzucamy masło,  dodajemy cebulę (tylko ją szkląc) i kawałki jabłek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut.


Na drugiej patelni rozgrzewamy smalec, a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki. 
Pod koniec smażenia jabłka posypujemy majerankiem, a wątróbki lekko solimy. Podajemy układając wątróbki na smażonych jabłkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz