wtorek, 29 września 2015

cynamonowa szarlotka

               cynamonowa szarlotka 

Jabłoń koło mego domu, może i nie rodzi zbyt pięknych owoców ( między nami mówiąc, wyglądają jak zwykłe psiary), lecz ich kwaśny, lekko cierpki smak wprost idealnie pasuje do szarlotki.
Jeśli do jabłek dodamy, świeżo starty cynamon, to zapewniam solennie, że nasze ciasto zawładnie sercami wszystkich, którzy będą mieli tyle szczęścia, aby go skosztować.

Pamiętajmy że cynamonowe laski, ja dzisiaj przy pieczeniu użyłem produktów firmy SKWORCU, warto zetrzeć bezpośrednio, przed dodaniem do jabłek.
Bowiem tylko wtedy, wydobędziemy w pełni, korzenny smak i zapach kory cynamonu.

składniki
0,7 kg jabłek ( kwaśnych)

ciasto
0,5 kg mąki
kostka masła
1 szklanka cukru
2 jajka
3 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczeni 

ponadto 
2 kawałki kory cynamonu








sposób przygotowania

Z mąki, masła, cukru, dwóch całych jajek i trzech żółtek wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy  dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę  wstawiamy na 30 minut  w chłodne miejsce, natomiast mniejszą wkładamy do zamrażarki na 50-60 minut.

Wyjęte z lodówki ciasto przekładamy  do formy, ( ja używam okrągłej tortownicy 36 cm) rozkruszamy je w dłoniach a następnie równomiernie uklepujemy na całym dnie formy ,(możemy do tego celu użyć łyżki). 
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, piekąc je w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 
Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w cząstki.
Na płycie rozgrzewamy rondel, wrzucamy do niego kawałki jabłek i smażymy przez 4-5 minut ( tylko aby trochę zmiękły), jeżeli jabłka są bardzo kwaśne dosypujemy do nich trochę cukru ( nie za wiele ponieważ samo ciasto jest dość słodkie) a na koniec dodajemy starty cynamon.
Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy  gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta.
Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowego musu.

Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach.
Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy studzimy ciasto i podajemy.


3 komentarze: