Już sam pieczony schab jest smacznym mięsiwem a jeżeli wzbogacimy go o nadzienie z wędzonych śliwek i przed pieczeniem obsmażymy schab na maśle.
To tak zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne.
składniki na osiem osób
150 g suszonych śliwek ( najlepiej podwędzanych)
50 g masła
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól, pieprz
Dodatkowo wykałaczki do spięcia schabu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.
Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.
Po dwóch minutach, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek.
Schab wyjmujemy z lodówki, na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wykrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć schabu).
W tak powstałą kieszeń wkładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć.
Za pomocą wykałaczek "zaszywamy" kieszeń.
Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor.
Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia.
Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut.
Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia.
Umożliwia on mięsiwu, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia.
Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia, lub na zimno
Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos.
Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie)
W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło 50 g suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (około 100 ml), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%).
Całość zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbujemy czy jet taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe.
Sosem polewamy porcję upieczonego schabu.
Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie)
W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło 50 g suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (około 100 ml), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%).
Całość zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbujemy czy jet taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe.
Sosem polewamy porcję upieczonego schabu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz