Pasztet drobiowy
Jego delikatny, łagodny smak, odpowiada chyba każdemu. Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach.
Jego delikatny, łagodny smak, odpowiada chyba każdemu. Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach.
Składniki
2 ćwiartki z kurczaka
2 nogi kacze
2 nogi kacze
0,5 kg wątróbki drobiowej
0,5 kg serc drobiowych
0,5 kg serc drobiowych
4-5 łyżek smalcu gęsiego
3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera
4 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera
4 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo smalec i bułka tarta do wysmarowania formy
Dodatkowo smalec i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Kurczaka razem z dwiema ćwiartkami, wkładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30-35 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe.
W drugim garnku rozgrzewamy smalec, i przesmażamy na nim kacze nogi.
W drugim garnku rozgrzewamy smalec, i przesmażamy na nim kacze nogi.
Cebulę kroimy w cząstki, dodajemy do smażonych kawałków kaczki, a Następnie dodajemy serca drobiowe i obrane ząbki czosnku. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut, a następnie wlewamy do garnka z kaczką i podrobami, trzy łyżki wazowe wywaru, zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut.
Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą.
Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz