Są niezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek.
Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują się, z czymś mocniejszym.
Skorzystajmy więc z okazji, że na straganach mamy teraz ogórków w bród, i zróbmy z nich zapasy na zimę.
Składniki
2 kg ogórków
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
1 cebula
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po ząbku czosnku.
Zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.
Ogórki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz