pierś kurczaka w sosie szpinakowym
Gotowy kurczak ze szpinakiem i makaronem |
składniki dla czterech osób
250 gr świeżego lub mrożonego szpinaku.
2 ząbki czosnku
100 ml słodkiej śmietany
400 g makaronu
400 g makaronu
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz
dodatkowo do marynaty
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżki oliwy
sol, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżki oliwy
sol, pieprz
sposób przygotowania
Mieszamy ze sobą składniki marynaty, nacieramy nią pierś kurczaka i zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek, smażymy go przez minutę, dokładamy szpinak ( jeżeli używamy mrożonego, musimy go wcześniej mocno odcisnąć) i całość smażymy dalej przez 4-5 minut ( dla mrożonego wystarczą dwie) często mieszając.
Pierś kurczaka kroimy na paski.
Po przesmażeniu szpinaku zdejmujemy go z patelni. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę, masło i krótko smażymy pierś kurczaka na dużym ogniu.
W tym samym czasie gotujemy makaron
W tym samym czasie gotujemy makaron
Kiedy mięso się zrumieni, na patelnię dodajemy szpinak i wlewamy słodką śmietanę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż zawartość patelni ponownie zacznie się gotować.
Odcedzamy ugotowany makaron, ponownie wkładając go do garnka, w którym się gotował.
Zdejmujemy z ognia kurczaka, dodajemy do makaronu, mieszamy i podajemy na talerze.
Odcedzamy ugotowany makaron, ponownie wkładając go do garnka, w którym się gotował.
Zdejmujemy z ognia kurczaka, dodajemy do makaronu, mieszamy i podajemy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz