Jako że lato w tym roku było dla nas niezwykle łaskawe, to i nic dziwnego że stragany, wprost uginają się pod ciężarem dorodnych owoców. Sprzedawcy zachwalają swój towar, który można teraz nabyć w bardzo korzystnych cenach.
Skorzystałem więc i ja, z nadarzającej się okazji i postanowiłem zrobić kolejne przetwory z pomidorów.
Składniki
dowolna ilość pomidorów
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Następnie myjemy pomidory i wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, uważając aby pomidory były w niej całkowicie zanurzone.
Dodajemy gałązkę świeżej bazylii i zamykamy słój.
Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Dodajemy gałązkę świeżej bazylii i zamykamy słój.
Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz