poniedziałek, 21 września 2015

zapiekane gruszki z kasza jaglaną i miodem

                                                       gruszki z kaszą

Wiadomo że śniadanie, to najważniejszy posiłek jaki spożywamy w ciągu dnia.
Dziś pragnę przedstawić moją propozycję złożoną z owoców, miodu i kaszy jaglanej. Jednym słowem pysznie i zdrowo.

składniki dla trzech osób
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2-3 gruszki
2 łyżki miodu
1 łyżka sezamu
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka masła



sposób przygotowania

Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie, pod bieżącą wodą ( dobrze jest ją wcześniej namoczyć, skraca to bowiem czas gotowania).
W garnku zagotowujemy szklankę wody, następnie dodajemy, do garnka, szklankę wypłukanej kaszy oraz szklankę mleka.
Gotujemy kaszę do momentu aż wchłonie cały płyn( około piętnastu minut), dodając do niej, dwie łyżki cukru.
W tym czasie gruszki kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i nacinamy je ( nie krojąc do końca) co pół centymetra, uzyskując niezbyt grube plastry.
Żaroodporną formę smarujemy masłem, układamy na nią ugotowaną jaglaną kaszę. 
Na wierzch kładziemy połówki gruszek, przesmarowane miodem ( staramy się, aby miód dostał się pomiędzy wykonane w owocach nacięcia) i całość wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wyciągamy zapieczoną kaszę z owocami, każdą z gruszek posypujemy odrobiną sezamu, dzielimy na porcje i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz