Nie wiedzieć czemu, soczewica w naszej kuchni, nie cieszy się zbyt wielką popularnością.
A jest to przecież roślina uprawiana na naszych terenach, od najdawniejszych czasów.
Niepozorne ziarna, kryją bogactwo cennych składników a przyrządzona w pikantny sposób w połączeniu z innymi warzywami, smakuje wybornie.
składniki dla czterech osób
200 g czerwonej soczewicy
3-4 pomidory
1 cebula
1 marchew
1 por
1,5 l bulionu
2 ząbki czosnku
8 plastrów surowego boczku
pół pęczka natki pietruszki
szczypta kminu rzymskiego
szczypta czarnuszki
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
maggi domowe
sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku.
Do garnka wkładamy plastry boczku, rozgrzewamy i wytapiamy z boczku tłuszcz, na niewielkim ogniu.
Kiedy wytopimy boczek wyjmujemy plastry z garnka (odkładamy na bok), zwiększamy ogień i kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez minutę, a następnie dokładamy obraną i pokrojoną w plastry marchew a następnie zalewamy całość bulionem.
Teraz dodajemy soczewicę i gotujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut.
W połowie gotowania dodajemy pokrojone w grube plastry, obrane ze skóry, pomidory, wsypujemy kmin, pieprz, czarnuszkę i dodajemy magii.
Na koniec przyprawiamy solą ( jeżeli posolimy wcześniej, to soczewica stwardnieje), dodajemy posiekaną świeżą pietruszką, oraz odłożone wcześniej plastry boczku i nakładamy zupę na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz