środa, 16 września 2015

porowa zupa z serem

zupa porowa z serem

Gotowa zupa porowa

Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę. 
Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki.

Składniki dla czterech osób


3 średnie pory
100 ml słodkiej śmietany
1 litr bulionu warzywnego 
80 gr topionego serka
20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur.
20 gr masła
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz


składniki na grzanki

6-8 łyżek oliwy z oliwek
½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego)
szczypta soli



Sposób przyrządzenia



W garnku roztapiamy masło i przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki  pory (tylko białe części).
Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru.
Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę.

Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu.
Następnie całość miksujemy, dodając teraz resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. 
Całość ponowne zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

W tym czasie chleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy.


Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej po kawałku sera pleśniowego i kilka grzanek.




1 komentarz: