składniki
Danie dla czterech osób
2 żółtka jajek
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek oleju
pół pęczka szczypioru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
sposób przygotowania
Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.
Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy.
Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy masę z cukinii w porcjach ( z półtorej dwóch łyżek stołowych).
Smażymy obustronne na złoty kolor a następnie podajemy z jogurtem naturalnym, posypując szczypiorkiem.
Smażymy obustronne na złoty kolor a następnie podajemy z jogurtem naturalnym, posypując szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz