niedziela, 27 września 2015

ryż ze smażonymi na maśle gruszkami


ryż z gruszkami

Gotowany z mlekiem ryż, połączony z aromatem smażonych na maśle gruszek i szczyptą cynamonu to propozycja posiłku, który będzie smakował wszystkim.

składniki dla trzech osób

1 szklanka ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki cukru brązowego
3 gruszki
2 łyżki masła
cynamon




sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc).

ryż z wodą zagotowujemy, dodajemy szklankę mleka, oraz jedną łyżkę cukru i gotujemy ryż aż będzie miękki.
W tym czasie z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy je w plastry i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle.
Pod koniec smażenia ( gruszki nie powinny się rozpaść, a jedynie zrumienić), wsypujemy na patelnie resztę brązowego cukru.
Całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie przekładamy do garnka z ugotowanym ryżem, mieszamy i rozkładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy  cynamonem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz