ryba z patelni
Jest to chyba najprostsze danie z ryby i według mnie, jedne z najsmaczniejszych.
Minimalna ilość przypraw, dobrej jakości olej i świeża ryba, tylko tyle (albo aż tyle), trzeba by móc delektować się smakiem smażonej ryby.
składniki dla czterech osób
1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby
150 g mąki
cytryna
sól, pieprz
olej do smażenia na patelni
sposób przygotowania
Filetujemy nożem oczyszczone i umyte tuszki dorsza, oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce.
Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu, całość mieszamy dłońmi.
Rybę wyjmujemy z lodówki, osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem a następnie układamy na talerzu z mąką.
Wciskamy rybę lekko w panierkę, tak aby w całości dokładnie pokryła ją warstwa mąki.
Na patelnię wlewamy olej, najlepiej rzepakowy (na patelni powinna znajdować się pół centymetrowa warstwa), mocno go podgrzewamy i układamy filety,( zawsze zaczynając od smażenia fileta od strony skóry).
Obsmażamy rybę z obu stron na złoty kolor.
Usmażone filety zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z frytkami, pieczywem, lub z innym ulubionym dodatkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz