Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone owoce.
Ale swoim prostym, wiejskim smakiem ,wprost zachwyca serca i podniebienia.
sposób wypieku jednego dużego bochenka
zaczyn
4 łyżki zakwasu
1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki
1 szklanka mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczki soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz sól.
Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.
Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i odstawiamy (kładziemy na blachę na której będziemy piekli chleb, chyba ze dysponujemy łopatą do przenoszenia chleba), w ciepłe miejsce, na 4 godziny do wyrośnięcia.
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ dopiero co upieczony chleb przy krojeniu będzie przywierał( kleił się), do noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz