Połączenie słodyczy miodu, z zakwaszonym chlebowym ciastem, daje niesamowity efekt.
Jedyny szkopuł w tym, że efekt ten, wprost błyskawicznie jest zjadany.
sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
4 łyżki zakwasu
1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki miodu
woda
0,5 łyżeczki soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, miód, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( wierzch chleba posypujemy makiem) i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem).
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ dopiero co upieczony chleb przy krojeniu będzie przywierał( kleił się), do noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz