chleb razowy z jęczmiennymi płatkami
Dodanie do chleba pełnoziarnistych jęczmiennych płatków, nie tylko polepszy jego zwartość i sprężystość.
Ale sprawi również, że wypiek nabierze delikatnej, jęczmiennej słodyczy i zapachu słodu.
sposób wypieku jednego dużego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżki zakwasu
1 szklanki letniej wody
wypiek
1 szklanka płatków
jęczmiennych
1 szklanka mąki żytniej rawowej
2 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 łyżeczki soli
woda
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
W tym samym czasie, zalewamy szklanką ciepłej wody, płatki jęczmienne, odstawiając je również na dwanaście godzin.
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy namoczone płatki, mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, oraz sól.
Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki.
Tak wyrobione ciasto wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze urośnie).
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, możemy jeszcze posypać dodatkowo wierzch chleba jęczmiennymi płatkami i odstawiamy bochenek w ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto nie siadło).
W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 35-40 minut.
Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem).
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ dopiero co upieczony chleb przy krojeniu będzie przywierał( kleił się), do noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz