Składniki
Dla 2 osób
4 jajka
1 papryka
1 pomidor
1 niewielka cebula
garść oliwek
2 łyżki oliwy czosnkowej (lub zwykłej)
1 łyżka startego twardego sera typu parmeńskiego
sól, pieprz
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Obraną cebulę kroimy w krążki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, pomidora dzielimy w ósemki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie szklimy na niej cebulę, dodajemy paprykę, pomidora, szczyptę soli i pieprz.. Całość smażymy dwie, trzy minuty.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy ser oraz oliwki, mieszamy widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię.
Smażymy do momentu aż jajka całkowicie się zetną (pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką) a następnie zdejmujemy z patelni, składamy omlet na pół i posypujemy posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz