składniki dla czterech osób
1 szklanka ryżu do risotto
2 papryki
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
3 łodygi selera naciowego
3-4 łyżki wazowe wywaru rybnego lub warzywnego
8 łyżek oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz
natka pietruszki
szczypior
sposób przygotowania
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i czosnek, smażymy przez dwie minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe wywaru.
Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno kawałki pokrojonego selera naciowego, oraz pokrojoną w paski paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około dwudziestu minut, stale pilnując by się nie przypaliło.
Pod koniec gotowania, wkładamy owoce morza, przyprawiamy potrawę odrobiną soli, słodką papryką oraz pieprzem.
Pozwalamy aby całość ponownie się zagotowała i po 3-4 minutach wykładamy na talerze, posypując posiekaną natką pietruszki i również przesiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz