Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami.
Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej.
składniki dla czterech osób
1 cebula
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
maggi domowe
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sposób przygotowania
Pomidory układamy na blachę, wyłożona aluminiową folią i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wyjmujemy pomidory, studzimy i zdejmujemy z nich skórkę.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy przez minutę, a następnie wrzucamy obrane i grubo pokrojone pomidory, dusimy razem przez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem.
Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut i dodajemy sól, pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę.
Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym dodajemy posiekaną świeżą pietruszką i nakładamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz