Lekkie i szybkie danie, które jesteśmy w stanie zrobić nawet w środku pracowitego tygodnia
składniki dla czterech osób
500 g makaronu
1 cukinia
1 niewielki por
1 papryka
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól,pieprz
pół pęczka naci pietruszki
pół pęczka szczypioru
Sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą, oraz pieprzem i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojonego w plastry pora i szklimy go.
W tym czasie wyjmujemy pierś kurczaka z lodówki i kroimy ją na niewielkie kawałki.
Do zeszklonego pora dodajemy, drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy minutę i dodajemy mięso kurczaka.
Całość przesmażamy kolejne pięć minut i dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana.
W oddzielnym, dużym garnku, gotujemy makaron.
Mięso z warzywami dusimy pięć minut, później dodajemy pokrojoną w paski paprykę, całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez trzy, cztery minuty.
W tym czasie cukinię, za pomocą obieraczki do warzyw, skrobiemy( zbieramy miąsz, aż do gniazd nasiennych), na cienkie podłużne paski.
Drobno siekamy szczypior i nać pietruszki.
Odlewamy ugotowany makaron, wrzucając go z powrotem do garnka w którym się gotował.
Do duszonych warzyw dodajemy paski cukinii, pietruszkę i szczypior.
Warzywa trzymamy na ogniu, jeszcze pół minuty a następnie całość dokładamy do makaronu.
Mieszamy makaron z warzywami i wykładamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz