Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę.
Składniki
2 kg papryki słodkiej
4 niewielkie cebulki
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Zalewamy marynatą, uważając aby papryki były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.
Papryki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz