krupnik
Krupnik to klasyka naszych zup, wraz z nastaniem jesiennych chłodów, staje się częstym i miłym gościem, stale pojawiającym się w moim domu. |
składniki dla sześciu osób
1 cebula
60 g kaszy jęczmiennej
pół pęczku pietruszki
2 liście laurowe
400 g mięsa z łopatki wieprzowej
3 ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
szczypta lubczyku
kilka ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania
Łopatkę wieprzowa kroimy w niewielką kostkę, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim posiekaną drobno cebulę.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim posiekaną drobno cebulę.
Do cebuli dodajemy pokrojonego selera, posiekane ząbki czosnku, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.
Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Po dwudziestu minutach dodajemy do garnka kaszę, oraz obraną i pokrojoną w paski ( lub kostkę) marchew
Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Po dwudziestu minutach dodajemy do garnka kaszę, oraz obraną i pokrojoną w paski ( lub kostkę) marchew
Całość gotujemy aż kasza napęcznieje i zmięknie, wtedy dokładamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą oraz pieprzem i trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze dziesięć minut.
Kiedy ziemniaki zmiękną posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Kiedy ziemniaki zmiękną posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup;)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam najmocniej za ten bałagan; Tablet mi oszalał. Chciałam napisać, że to jedną z moich ulubionych zup;))
OdpowiedzUsuń