wtorek, 29 września 2015

krupnik

krupnik

Krupnik to klasyka naszych zup, wraz z nastaniem jesiennych chłodów, staje się częstym i miłym gościem, stale pojawiającym się w moim domu.



składniki dla sześciu  osób


2 marchwie
1 cebula
60 g kaszy jęczmiennej
pół pęczku pietruszki
2 liście laurowe
400 g  mięsa z łopatki wieprzowej
3 ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
szczypta lubczyku
kilka ziaren ziela angielskiego


sposób przygotowania

Łopatkę wieprzowa kroimy w niewielką kostkę, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry
Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim posiekaną drobno cebulę.
Do cebuli dodajemy pokrojonego selera, posiekane ząbki czosnku, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.

Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Po dwudziestu minutach dodajemy do garnka kaszę, oraz obraną i pokrojoną w paski ( lub kostkę) marchew
Całość gotujemy aż kasza napęcznieje i zmięknie, wtedy dokładamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki,  doprawiamy solą oraz pieprzem i trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze dziesięć minut.
Kiedy ziemniaki zmiękną posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.



3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam najmocniej za ten bałagan; Tablet mi oszalał. Chciałam napisać, że to jedną z moich ulubionych zup;))

    OdpowiedzUsuń