ozory w galarecie
Są jednym z najbardziej dietetycznych kawałków, mięsa wieprzowego.
Surowy ozór, ma podobną ilość kalorii co kurczak, czy tez łosoś. Warto więc abyśmy po niego częściej sięgali, tym bardziej że odpowiednio przyrządzony, odwdzięczy się nam wyjątkowym smakiem.
Składniki
6 ozorów wieprzowych
1 cebula
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego maggi
0,5 l wody
1 łyżka żelatyny
sól, pieprz
sposób wykonania
Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.
Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na podłużne kawałki.
Klarujemy bulion, odrzucając wygotowane warzywa.
Następnie zagotowujemy ponownie bulion, doprawiamy ( wcześniej próbując) i wyłączamy palnik.
Do gorącego wywaru dodajemy łyżkę żelatyny a następnie całość studzimy.
Na półmisek wlewamy cienką warstwę tężejącego wywaru (tylko aby zakryć spód), na to układamy pokrojone w kawałki ozory.
Całość nakrywamy tężejącą galaretką i wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki. Podajemy na półmisku przyozdabiając natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz