sobota, 12 września 2015

pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie

pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie

Gotowy pieczony sandacz

Składniki

Przepis dla czterech osób

4 filety z sandacza bez skóry
1 duży bakłażan lub dwa małe
4 łyżki oliwy z oliwek
Natka pietruszki
 1/2 cytryny
 Pieprz
 Sól







Sposób przygotowania


Filety z sandacza bez skóry posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Bakłażana myjemy  i kroimy w cienkie plastry. Solimy  i  odstawiamy na 10 minut

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, oraz grill.

Osuszamy bakłażany ręcznikiem  papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu.

Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut.

Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i  posypujemy natką pietruszki.



1 komentarz: