pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie
Składniki
Przepis dla czterech osób
1 duży bakłażan lub dwa małe
4 łyżki oliwy z oliwek
Natka pietruszki
1/2 cytryny
Pieprz
Sól
Sposób przygotowania
Filety z sandacza bez skóry posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Bakłażana myjemy i kroimy w cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na 10 minut
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, oraz grill.
Osuszamy bakłażany ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu.
Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut.
Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i posypujemy natką pietruszki.
Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuń