poniedziałek, 28 września 2015

najlepszy sos do pizzy

                                              sos do pizzy

Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy.
A jeżeli sos nasz  wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii.
To masz wyrób,  możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej Italii.
Jeśli już wspomniałem o Italii, to chciałby sosem tym zrobić ukłon w stronę jej północnych regionów ( miejsca gdzie leży wspaniały Mediolan), dodając do sosu nieco masła.
Pamiętajmy przecież, że Włochy, to nie tylko słoneczne południe, gdzie króluje oliwa, lecz również górzysta alpejska północ, w której do potraw nader często dodawane jest, podobnie jak u nas, masło.
Wspomniałem o wykonaniu sosu z pomidorów i masła, lecz to jeszcze nie wszystko.
Do pełni sukcesu potrzebne nam będą jeszcze przyprawy, bez nich bowiem, nawet z najlepszych surowców, nie wydobędziemy pełni smaku.
Dziś sos doprawię przyprawami firmy Skworcu, jedna z nich - Pieprz Gold, szczególnie znajduje zastosowanie w tej potrawie.
Swoim korzenno ziołowym aromatem, doskonale dopełnia  smak i zapach sosu, tworząc razem z papryczką i pomidorami prawdziwe, małe dzieło kulinarnej sztuki.


składniki na  przesmarowanie sosem dwóch sztuk pizzy


1 kg pomidorów
3 łyżki oliwy
sól





oraz

7-8 papryczek chilli tabasco czerwone SKWORCU
4 łyżeczki suszonych pomidorów
1 łyżeczka (płaska) pieprzu Gold SKWORCU
4-5 ząbków czosnku
50 g masła
świeża bazylia

sposób wykonania

Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.

W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka obrane ze skórki  i pokrojone w cząstki pomidory. 
Pomidory lekko solimy i smażymy, często mieszając, do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. 


Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekane papryczki chilli, pieprz, suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek.
Całość smażymy przez 2-3 minuty, na średnim ogniu ( aby nie przypalić przypraw), a następnie dodajemy na patelnię pomidory z garnka ( możemy wcześniej rozetrzeć je blenderem na jednolitą masę, ale nie jest to konieczne).
Ponownie zagotowujemy całość, doprawiamy ( wpierw próbując) solą, posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe.
Możemy teraz naszym sosem pokrywać pizze a po dodaniu ulubionych dodatków i upieczeniu cieszyć się jej smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz