Mimo że nie uważam, kuchni skandynawskiej, za źródło wyjątkowych kuchennych inspiracji, to jest jednak w niej kilka cennych pozycji, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.
Jedno z takich dań chciałbym, w nieco zmienionej wersji, dziś zaprezentować.
składniki dla trzech osób
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
pęczek koperku
pieprz, sól
pół cytryny
dodatkowo
wykałaczki
sposób wykonania
Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę, w chłodne miejsce.
Dorsze wyciągamy z lodówki, ostrym nożem usuwamy z nich kręgosłupy, nie przecinając jednak grzbietu ryby.
Teraz na wewnętrznej stronie rybiego płata kładziemy kawałki masła, następnie układamy na rybie koperek ( sporo) i spinamy ryby wykałaczkami, zabezpieczając masło i koper przed wypadnięciem.
Dorsze smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Pieczemy przez 30 minut a następnie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerze, podając z ulubionymi dodatkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz