piątek, 4 września 2015

grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku

                Pstrąg z grilla
W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla.

Składniki 
dla dwóch osób
2 średnie tuszki pstrągów
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
dodatkowo
kilka wykałaczek
ruszty do grillowania ryb

Sposób przygotowania


Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. 

Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania.
Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając.
 Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając za górną płetwę grzbietową ( powinna z łatwością odchodzić od ryby), wtedy wyjmujemy pstrągi z rusztów i podajemy z ulubionymi dodatkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz