sobota, 12 września 2015

smalec gęsi z jabłkiem na sposób domowy

                                              gęsi smalec

Już widzę złowieszcze miny, ortodoksyjnych przeciwników tłuszczów zwierzęcych.
Że złe, niezdrowe, pełne cholesterolu.
A ja jednak, przekonywać będę, że tak naprawdę, to nie mają racji.
W ogólnym szumie, o pustych kaloriach i złym cholesterolu, zapominamy o jednym.
A jest to prawda fundamentalna.
Natura nie stworzyła czegoś takiego, jak puste kalorie i złe tłuszcze, to dzisiejszy tryb życia, brak aktywności fizycznej, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu ( notabene jeden z grzechów głównych), oraz żywność " przemysłowa", są przyczyną większości problemów zdrowotnych, z którymi się borykamy.
Na temat tłuszczu gęsiego napisano już wiele, porównując jego pro zdrowotne właściwości, do takich tłuszczy jak tran, czy tez oliwa z oliwek ( znamienitym przykładem jest kuchnia żydowska, oparta głównie na tłuszczu z oliwy i właśnie na gęsim smalcu).
Tak więc pamiętajmy pyszny gęsi smalec, przyrządzony z jabłkiem i cebulką, z pewnością nam nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie, pomoże nam w nadchodzące jesienne słoty.

składniki 
700 g gęsiego tłuszczu
2 cebule
2 niewielkie kwaśne jabłka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz



Sposób wykonania

Gęsi tłuszcz kroimy w centymetrową kostkę, wrzucamy go do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz.
Kiedy ze skwarek wytopi się już większość tłuszczu, a one same zmienią kolor na złocisty, odlewamy połowę tłuszczu z garnka do słoika ( możemy go używać do smażenia potraw z drobiu, czy też do pasztetów).

Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę. 
Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu a następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry jabłka.
Garnek trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, smalec solimy i pieprzymy.
Na koniec dodajemy majeranek i czosnek niedźwiedzi. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do kamionki ( lub innego naczynia).
Tłuszcz gęsi w temperaturze pokojowej, ma konsystencję ciekłą, więc smalec trzymamy w lodówce.
Stosujemy jako dodatek do razowego chleba, lub w inny ulubiony sposób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz