Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż.
Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek.
sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
4 łyżek zakwasu
1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich
1 łyżka sezamu
woda
0,5 łyżeczki soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, ziarno słonecznika simię lniane, sezam, płatki owsiane i żytnie, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( wierzch chleba posypujemy ziarnem i płatkami) i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem).
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ dopiero co upieczony chleb przy krojeniu będzie przywierał( kleił się), do noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz