placek z kaszy z pieczarkami i serem
Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw.
Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników.
Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę
składniki dla trzech osób
1 szklanka kaszy manny
1 pomidor
200 g pieczarek
4 łyżki oliwy czosnkowej
70 g sera pleśniowego lub żółtego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
sposób wykonania
Do misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, rozbite jajka, oraz sól.
Całość przez chwilę mieszamy i układamy na blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując z ciasta cienki okrągły placek.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy je przez dziesięć minut.
Wyjmujemy placek i układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki.
Całość skrapiamy oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na kolejne dziesięć minut.
Po tym czasie na placku układamy pokrojonego w plastry pomidora, oraz cienko pokrojone plastry sera.
Zapiekamy kolejne dziesięć minut, wyjmujemy dzielimy na porcje i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz