środa, 16 grudnia 2015

kurczak z makaronem, marchewką i groszkiem

                     kurczak z makaronem i marchewką


W środku tygodnia niewiele mamy czasu na gotowanie, pora więc na kolejny obiadowy przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut.


składniki dla czterech osób

400 g piersi z kurczaka
400 g dowolnego makaronu
4 średnie marchewki
200 g mrożonego groszku, lub puszka groszku konserwowego
3 łyżki masła
1 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka domowego maggi
sól, pieprz
pół pęczka natki pietruszki




sposób przygotowania


Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przekładamy ją do miski, oprószamy  pieprzem, solimy, oraz doprawiamy  łyżką octu jabłkowego i maggi, a następnie na chwilę odstawiamy.

Obieramy marchewki, kroimy je w drobną kostkę i gotujemy na półmiękko, na parze ( około dziesięć minut) 

Na rozgrzaną  dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy  łyżkę oliwy, dokładamy łyżkę masła i na dość dużym ogniu przesmażamy kawałki kurczaka, delikatnie je rumieniąc.

Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną na parze marchew, dokładamy dwie łyżki masła, nakrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez pięć minut.

Teraz w oddzielnym garnku, możemy ugotować makaron.

Do mięsa  i marchewki dodajemy groszek,  całość doprawiamy solą, oraz pieprzem ( wcześniej próbując).
Po ponownym zagotowaniu dodajemy drobno posiekaną natką pietruszki, wyłączamy palnik, mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz