Już sama trufla jest nie lada rarytasem.
Zaś dodanie do czekoladowej masy, wiórków kokosowych, czyni ze smacznego deseru, elegancki wyrafinowany przysmak.
składniki
50 g masła
150 ml słodkiej śmietany 30%
30 ml rumu
60 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
30 g kakao
sposób przygotowania
Do miski wsypujemy pokruszoną czekoladę, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, dodając masło i słodka śmietanę ( oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
Na duży talerz wysypujemy pozostałe kokosowe wiórki, łyżką nabieramy czekoladową masę i formujemy ją w dłoniach w kształt kuli, wielkości dużego włoskiego orzecha.
Następnie kulę obtaczamy w wiórkach, do momentu, aż masa zostanie z wierzchu całkowicie pokryta kokosem i przestanie się kleić.
Staramy się aby jak najmniej kokosowych wiórków, dostało się do wnętrza trufli, bowiem tylko wtedy jej wnętrze będzie wilgotne.
Gotową truflę odkładamy na półmisek, zostawiając ją jeszcze na pół godziny.
muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń