Sernik na zimno z truskawkami
Gotowy sernik z truskawkami |
Początkowo podszedłem do nich nieufnie, myśląc że jest to pozbawiony smaku, import z Hiszpanii.
Ale spróbowawszy jedną, za namowę sprzedawcy, rozpoznałem w owocu, nasz rodzimy, cierpko słodkawy smak.
Bez dalszego zastanawiania, nabyłem kobiałkę truskawek i postanowiłem wykonać z nich, pożegnalny zimny sernik.
Składniki
Ale spróbowawszy jedną, za namowę sprzedawcy, rozpoznałem w owocu, nasz rodzimy, cierpko słodkawy smak.
Bez dalszego zastanawiania, nabyłem kobiałkę truskawek i postanowiłem wykonać z nich, pożegnalny zimny sernik.
Składniki
Danie dla czterech osób
600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji
100 g bis zkoptów
1 laska wanilii lub zamiennie łyżka cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru
5 płaskich łyżek żelatyny
Sposób przygotowania
Na biszkopcie układamy umyte truskawki.
Zagotowujemy 250 ml wody, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii, i gotujemy przez 5 minut.
Zamiennie stosujemy cukier waniliowy i pomijamy gotowanie
Zamiennie stosujemy cukier waniliowy i pomijamy gotowanie
Następnie wyjmujemy wanilię i wsypujemy cukier wraz z żelatyną.
Tężejącą wodę łączymy z twarogiem sernikowym. Całość przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Gotowy tort dekorujemy pozostałymi truskawkami.
Kroimy rozkładamy na talerze i żegnamy truskawkowy sezon.
Kroimy rozkładamy na talerze i żegnamy truskawkowy sezon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz