poniedziałek, 7 września 2015

sardynki w sałatce

 sałatka z sardynkami i jajkiem
Sałatka z sardynkami i jajkiem
Lekka sałatka,  która z pewnością zaspokoi nasz poranny apetyt i da nam energię by cieszyć się letnim dniem. 



Składniki dla czterech osób
3 niewielkie mięsiste pomidory
1/2 główki sałaty
puszka sardynek
garść czarnych oliwek
4 jajka
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia)
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz


Sposób przygotowania
Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy. 

Jaja gotujemy na pół twardo.

Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół.
Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard

ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz