sałatka z sardynkami i jajkiem
Lekka sałatka, która z pewnością zaspokoi nasz poranny apetyt i da nam energię by cieszyć się letnim dniem. Składniki dla czterech osób
3 niewielkie mięsiste pomidory
1/2 główki sałaty
puszka sardynek
garść czarnych oliwek
4 jajka
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia)
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy.
Jaja gotujemy na pół twardo.
Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół.
Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard
ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz