sobota, 5 września 2015

jagodowa zupa mojej babci

Zupa jagodowa mojej babci

Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa.

Składniki dla czterech osób
250 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki cukru
sól

Dodatkowo na kluski lane
1 jajko
2 łyżki maki
1 łyżka cukru 
sól

Sposób wykonania

Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut.


Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody).

W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek.
Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz