Zupa jagodowa mojej babci
Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa.
Składniki dla czterech osób
250 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki cukru
sól
Dodatkowo na kluski lane
1 jajko
2 łyżki maki
1 łyżka cukru
sól
Sposób wykonania
Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut.
Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody).
W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek.
Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz